Pectoralis Major

05.07.2020
Denne gangen tenkte jeg å dekke enda en stor, og viktig muskel, pectoralis major. Det er den store brystmuskelen, og er enda en av de musklene som har en tendens til å være for stram på de aller fleste. Dette er igjen enda en muskel som mange kanskje har reservasjoner mot å få massert, men er fortsatt viktig å få løsnet.

Dette var også en av de musklene vi måtte få et skriftelig ja på at det var ok å massere i USA, og tenkte derfor som en mannlig massasjeterapeut at det var nok best å holde seg unna. Men etter å hatt flere klienter som gjerne ville inkludere denne i behandlingen for å se om det kunne hjelpe med nakke og skulder problem, så begynte jeg å se at det hadde en veldig positiv effekt. Jeg kunne til og med se forskjell på skuldrene etter jeg var ferdig med den ene siden. Nå prøver jeg å inkludere den så ofte jeg kan, når det er snakk om behandling for skuldrene.

Det er hovedsakelig de øverste fibrene som blir massert, så det er ikke så intimt som det kan virke som. Og det er nok den øverste delen som uansett trenger det mest. For det er de muskelfibrene som blir holdt stramme når vi bøyer oss framover, som vi sikkert nesten alltid gjør når vi sitter foran laptopen, eller med mobilen i hendene. Dette betyr jeg jobber med den øvste delen, så det er ikke nødvendig å avdekke hele området.

Fakta: pectoralis, chest; major, large.

Bevegelser: adduktere (bevege mot kroppens midtlinje) og rotere humerus (benet i overarmen) medialt (mot midten).
Fibrene ved kragebenet: bøye and rotere medialt skulder leddet, og adduktere humerus horisontalt i retning av motsatt skulder.
Sternocostal del: diagonal adduksjon av humerus mot motsatt hoft. Denne muskelen er også en av hoved musklene involvert i klatring.

Grunnleggende bevegelser: Delen ved kragebenet: Bevege armen framover, og foran kroppen, som i å bruke en deodorant på motsatt armhule. Delen ved brystbenet: dra noe ovenfor ned, som i å dra i et tau for å ringe en bjelle.

Sporter som bruker mye denne muskelen: rekkert sporter som tennis, golf, kasting i baseball, noen gymnastikk øvelser, judo, og bryting.

Vanlige problemer når muskelen er for stram: runder ryggen og begrenser utvidelse av brystet, begrenser rotasjon utover og abduksjon av skulderen.

Tøying: jeg liker godt den øvelsen som er vist på bildet over, og helst med fokus på en side om gangen. Som teksten nevner er det lurt å inkludere hele muskelen ved å holde armen på tre forskjellige plasser i døråpningen. Jeg bruker kun hånden til å holde meg i døråpningen, ikke nesten hele armen, dette gjør det lettere å komme i de tre forskjellige posisjonene. Først holder jeg armen nede og hånden er omtrent i samme høyde som hoften, så går jeg opp mot midten med hånden på lik linje med skuldrene. Den siste har jeg hånden litt høyere enn hodet. Dette gjør du på begge sidene. Som alltids, aldri tøy til du føler smerte, men heller til du kjenner følelsen av at muskelen blir strukket, litt ubehag er ok. Hold i 10-20 sekunder. Du må gjerne tøye samme muskelen et par ganger.