Muskel - Gluteus Maximus

07.06.2020

Gluteus Maximus, den største muskelen i menneskekroppen, men langt fra den mest kjente. Etter min erfaring er det ikke mange som vet at gluteus musklene er det samme som rumpemusklene, og håper derfor at det er noe jeg kan gjøre noe med. Det er jo tross alt en veldig viktig muskel, og kanskje en som er litt for mye brukt?

Musklene kan deles inn i tre hovedgrupper; skjelettmuskler, hjertemuskler, og glatte muskler. Jeg kommer til å fokusere på skjelettmusklene, som er de frivillige musklene man bruker for å bevege kroppen, og er de man lettere kan styrke, tøye, og massere. Hjertemusklene kan styrkes, men er vel ikke så lett å hverken tøye eller massere.  

Når man snakker om kjernemusklaturen tenker nok de fleste på kun rygg og mage, jeg gjorde iallefall de i lengre tid. Senere fant jeg ut hvor viktig gluteus musklene er for en god kjerne. Det er også en muskel jeg ofte insisterer på å inkludere om det er noe problemer med korsryggen. For å få en sterk kjerne, burde man altså ikke glemme at gluteus musklene spiller en stor rolle.

Når jeg jobbet i USA var gluteus musklene en av fem muskelgrupper jeg måtte få spesifikk tillatelse for å jobbe, og det var flere som helst ikke ville ha det området massert. Det syntes jeg var veldig synd, så om mulig prøvde jeg å forklare hvor viktig disse musklene var å få løsnet opp. Kontorarbeidere var nok en av de største gruppene klienter jeg jobbet med, om ikke den største. Så jeg fikk virkelig satt gluteus musklene på prøve. Ryggproblemer var det som gikk igjen med nesten alle, men det var veldig få som trodde at problemene satt lengre nede enn korsryggen.

Fakta: Gresk, gloutos, buttcoks; maximus, biggest.
Gluteus maximus er den tyngste muskelen, og former størstedelen av rumpen.
Bevegelse:  Forlenger og roterer hoften utover. Assisterer adduksjon (innoverføring, bevegelse inn mot et midjeplan) av hofte ledd.
Grunnleggende Bevegelse: Reise seg fra sittende posisjon, gå opp trapper.
Sport hvor denne muskelen blir mye brukt: Løping, surfing, hopping, vektløfting (for eksempel løfting av vekter fra gulvet).
Styrkeøvelser: Squats/Knebøy, deadlift/markløft, sittende leggpress, hofteekstensjon (med bånd, eller på maskin).
Tøying: Sittende eller på gulv: dra kne mot motsatt skulder, i sittende posisjon kan du legge ankel på det kneet som står på gulvet.
OBS! Du burde aldri oppleve smerte ved tøying, her skal du helst tøye til du kjenner at muskelen blir strukket. 

Neste muskel jeg skal skrive om blir brachialis. Er det en muskel du kunne tenke deg å lære litt mer om? Kommenter gjerne under.