Levator Scapulae

28.06.2020
Levator scapulae musklene er to små muskler som går fra skulderbladet og opp til toppen av nakken, men jobber veldig mye for sin størrelse. Et tegn på at kroppen vår egentlig ikke er så moderne er vel akkutat denne muskelen. Når vi er stresset så går skuldrene opp mot ørene, og har en tendens til å sitte der oppe. Det er vel lett å lure på hensikten til denne reaksjonen, og tanken bak det er at vi skjermer strupehodet mot angrep. Det er vel egentlig ikke det vi er bekymret for? At noen skal gå i strupen på oss, bokstavelig talt? Det var vel heller sånn for veldig mange år siden når vi måtte beskytte oss mot rovdyr muligens.
Levator scapula, eller scapulae i flertall, er oppkalt etter bevegelsen den er ansvarlig for, nemlig å løfte skulderbladene. Dette er nok en av de musklene jeg jobber mest med når jeg masserer nakke og øvre rygg, siden de er stramme på bort imot alle. Det er nok veldig få som ikke har noen form for stress i livet sitt. En annen grunn til at denne får mye oppmerksomhet i en behandling er at denne muskelen ofte er en av de som oftest skaper hodepine.

  
Fakta: levare; to lift; scapulae, shoulder, blade(s). 

Bevegelser: løfte skulderbladet, hjelper å trekke tilbake skulderbladet, bøye nakken til siden.

Grunnleggende bevegelser: bære en tung sekk.

Sporter hvor muskelen er mye brukt: kulestøt, vektløfting.

Vanlig problemer når muskelen er kronisk stram: Nakke smerte eller stivhet, hodepine.

Tøying: Den øvelsen på bildet er den jeg bruker mest når jeg vil tøye ut levator scapula. NB! Bildet viser også personen med en hånd på hodet, men det som er viktig å huske er at hånden skal IKKE DRA hodet mot gulvet. Den skal heller ligge slapt på hodet for å gi litt ekstra vekt for en dypere strekk. Det er også viktig at du snur hodet 45 grader, som forklart, fordi du tøyer ut en annen muskel om du ser direkte ned, eller for langt til siden.