Hvem Burde Trene Styrke?

27.02.2022

Hva er det første du tenker når du hører ordet styrketrening? Jeg ser for meg mange tenker på store bodybuildere, kanskje litt som Arnold Schwarzenegger? Eller muligens på de som står foran speilene og flexer? For min del tenker jeg på styrketrening som en måte å ta vare på kroppen, at det er noe alle burde prøve å inkludere i hverdagen. Man trenger tross alt ikke finne det største treningsstudioet, med mest mulig utstyr. I starten kan det fort være nok å kun bruke sin egen kroppsvekt, der man utfører øvelser som pushups, knebøy, eller kanskje en litt mer utfordrene burpee. 

Trening trenger ikke være kjedelig, man må bare finne den rette type trening, eller treningspartner. Det som fort blir det vanskeligste med trening, er rett å slett det å komme i gang. Så hva kan man gjøre?

Mine tips for å komme i gang, og holde det gående:

  • Finn tid - Finn en tid som passer å sette av til trening. Om det blir kun et par dager i uken, så er det en god start, og kan være nok om intensiteten er bra. Har man også bestemte tider til å trene blir det også lettere å gjennomføre.
  • Finn en treningspartner - Finn noen å trene med, det er lettere å holde seg til en plan om man har noen å trene med. Man kan også pushe hverandre, og ikke minst sørge for at kallet til sofaen ikke bli for sterk.
  • Finn rett treningstype for deg - Det er mange måter å trene på, man må ikke stille seg foran et speil å løfte vekter. Man kan gå turer i skog og mark eller på fjellet, man kan utøve yoga (der er mange typer yoga, så her kan du utforske litt for å finne den som passer best for deg), om man er medlem av et treningsstudio kan man også delta på gruppetrening.
  • Finn et realistisk mål - Gå ned i vekt, økt utholdenhet (ikke bare i forhold til løping, men at man har mer krefter på slutten av dagen til å leke med ungene, gå den ekstra turen med hunden, e.l.), eller komme seg tilbake fullt i jobb? Disse målene kan være både kort og langsiktige, og det er ikke noe problem å ha flere mål, eller sette seg milepæler for et større mål.
  • Finn ditt hvorfor - Ofte når man ikke føler seg motivert til å trene kan det være lurt å tenke på fordelene ved å holde seg aktiv. Her kan man eventuelt fokusere på målene man har satt seg, eller kanskje det er et mindre spesifikt langsiktig mål? Å holde seg frisk, komme i bedre form (som er veldig subjektivt, og kan bety noe forskjellig for alle), o.l. Man trenger ikke trene bare for å oppnå noe spesifikt, det kan like gjerne være for å unngå noe, som for eksempel skader eller sykdom.