Hva er din gulrot?

04.06.2020

Har du spurt deg selv i det siste, hvorfor gjør jeg dette? Hva er poenget? Klarer ikke du å komme med et godt svar, blir det kanskje vanskelig å fortsette. "Dette" kan gjelde det meste i livet, både smått og stort. Det er ikke noe problem å være lykkelig uvitende, men det blir vel litt lettere å gjøre noe når man kjenner til hensikten.

"Hvorfor" er kanskje et av de viktigste spørreordene vi har. Det er jo greit å vite hvorfor man gjør noe, at det har en slags hensikt. Dette kan jo gjelde ganske mye, men jeg vil fokusere litt på hva du gjør i den hverdag. Et godt eksempel er trening, og er noe som har kommet mer i fokus den siste tiden. Hvorfor trene? Her er det vel flere riktige svar, men det er jo ikke helt hva som er viktig. Det gjelder ikke å finne det beste svaret, eller det mest logiske, og heller ikke det folk flest vil være enig. Svaret skal være personlig, og gjelde kun for deg. Så, hvorfor trener du? Kanskje det er fordi du blir dradd med av en venninne, eller en kompis? Eller så enkelt som du vil bli i bedre form? Her er det ikke selve svaret som er relevant, men heller å finne ut hvorfor du skal fortsette når motivasjonen er lav.

Mange har vel sett eller hørt om eselet og gulroten? Se iallefall for deg et esel med ei gulrot hengende foran ansiktet. Tanken er jo at eselet begynner å gå for den vil ha gulroten. Spør du derfor eselet "hvorfor går du?" så hadde du vel blitt fortalt: "fordi jeg vil ha gulroten!" Poenget med dette, sånn jeg ser det, er at det er lettere å gjøre noe når man vet hvorfor. Det kan være så enkelt som en liten belønningen ved fullført oppgave, eller det kan være et større mål som man har siktet seg inn på. Kort forklart, det er å finne noe som gjør at du holder deg motivert.

Går vi tilbake til eksempelet om trening, og tenker nå på denne gulroten. Hvorfor trener du? Er det for å komme i bedre form, for å holde deg frisk? Kanskje vil du være aktiv med barna, selv etter en lang dag på jobb? Her kan man finne mange gulrøtter, men det er som oftest nok med kun den ene.

Så? Hva er din gulrot?