en-us-Trapezius

08/14/2021

Jeg tenkte vi skulle fortsette den lille trenden, og snakke om enda en muskel som mange i dagens samfunn sliter med. Den kan også være skyldig når det kommer til gjentatte hodepiner. Når jeg jobber med levator scapulae, så jobber jeg også med denne muskelen som sitter på toppen, og den dekker en større del av den øvre ryggen. I dag er det trapezius jeg skal skrive om.

Trapezius dekker en relativt stor del av den øvre ryggen, og går helt opp til basen av skallen, eller occipital beinet. Det er derfor en muskel som blir mye behandlet når man jobber med skuldre, nakke, og rygg. Skulle de øvre fibrene bli stramme, som de desverre er med mange av oss i dag, så ender det ofte opp til å være en av årsakene til man får hodepine.

Fakta: trapezoides, bordformet.

Bevegelser: Øvre fibrene: dra skulderbeltet oppover; hjelper med å unngå nedtrekk, eller depresjon, av skulderbeltet når man bærer på skulderen, eller i hånden.
Midtre fibrene: trekke tilbake skulderbladet (scapula).
Nedre fibrene: Depresjon av skulderbladet, spesielt i mot motstand, som når man bruker hendene til å reise seg fra en stol.
Både øvre og nedre fibrene: rotasjon av skulderbladet, som i å strekke armen over hodet.

Grunnleggende bevegelse: Maling av tak.

Sporter som bruker muskelen mye: kulestøt, boksing, og sittende roing.

Vanlige problemer når muskelen er for stram: Hodepine; nakke stivhet eller smerte.

Tøying: Jeg har ingen gode tips for å tøye spesifikt trapezius, men jeg vil heller dele en god øvelse til å forhindre at skuldrene sniker seg for langt opp mot ørene. Løft skuldrene så høyt du klarer, hold i to-tre sekunder, så slipper du skuldrene. Når skuldrene "faller ned" så skaper de større bevissthet på hvor du har de, dette kan gjøre det lettere å holde de nede og avslappet. Dette kan spesielt være til hjelp når du har en kanskje litt ekstra stressende hverdag. OBS! Burde ikke gjøres om du har skulder og/eller nakke problemer.