en-us-Hamstrings

08/21/2021

Denne uken skal vi litt lengre ned på kroppen, ned til bakre del av lårene. Dette er ikke bare en enkel muskel, men en gruppe av tre forskjellige muskler som danner hva som kalles hamstringsene. Dette er en av musklene jeg satte i fokus når det var snakk om smerter i korsrygg, uten direkte skade eller problem med selve korsryggen. Dette tenker jeg har mye med at det er flere muskler som festes på pelvis, eller bekkenet, og når de blir stramme blir det en drakamp mellom flere av musklene. Som oftest er det ryggen som ender opp med å rope på hjelp først.

Hamstringsene består som sagt av tre muskler, biceps femoris, semitendinosus, og semimembranosus. Dette var en muskel jeg jobbet mye med når jeg hadde klienter som løpte mye, både kortere distanser, og maraton løpere. I byområdet der klinikken lå var der mange som trente til å løpe maraton, så det var også en relativt stor gruppe av klientene jeg så, spesielt gjennom sommer og høst månedene. 

Fakta: Tysk, hamme, baksiden av benet; Latin, stringere, dra sammen.

Bevegelser: Fleksjon av kneleddet. Forlenging av hofteleddet. Semimembranosus og semitendinosus roterer leggen innover når kneet er bøyd. Biceps femoris roterer leggen utover når kneet er i bøyd.

Grunnleggende bevegelser: Under løping bremser hamstringsene ned leggen på siste del av sparket framover og forhindrer derfor at overkroppen bøyes ved hofteleddet.

Sporter hvor muskelen er mye brukt: Sprinting, hekkeløp, fotball (spesielt spark bakover). Hopping og vektløfting (kun øvre del av hamstrings).

Bevegelser som kan skade disse musklene: Plutselig forlengelse av muskelen uten å ha vamet opp nok (for eksempel sparking fremover, å gå i spagaten),

Vanlige problemer når muskelen er kronisk stram/forkortet: 
Smerte i korsryggen, smerte i kneet. Avvik i benlengden. Restriksjoner i skritt lengde når man går eller løper.

Tøying: Jeg foretrekker å bruke den hamstring tøying der man ligger på gulvet. Ligg flatt på gulvet, løft deretter det beinet man vil tøye opp mot taket. Hold beinet strakt, og stopp når du kjenner at det strekker i hamstringen. Her kan du også bruke et håndkle, legg det rundt undersiden av foten, og dra i hver ende av håndkleet.

En annen versjon av denne er at man legger det beinet man vil tøye ut på en flate, med høyde på omtrent lik linje med hoftene, så lener man overkroppen sakte fremover mot foten. Her er det viktig å holde ryggen strak, man vil ikke legge for mye stress på korsryggen.

PS! Det er også mulig å tøye hamstringene i stående posisjon, men her er det lett å skape for stor bøy i ryggen, eller man runder skuldrene for mye, når man prøver å ta i gulvet med fingrene. Dette er ikke lenger anbefalt, ettersom man kan skape flere problemer enn det er verdt.